Met de sollicitatielijst voorbereid solliciteren

Een van mijn uitspraken is “Solliciteren is een fulltimebaan”. Een CV maken, een goede motivatiebrief schrijven, bijhouden welke sollicitaties je eruit hebt gedaan, regelmatig contact hebben met recruiters, telefonische voorselecties, wellicht nog wat andere hoepels waar je voor het bedrijf doorheen moet springen en dan heb je ook nog ene Toos op LinkedIn die zegt dat je een unieke binnenkomer moet creëren (zie Tip van Toos #1).

Als je niet bereid bent hard te werken voor je sollicitatiegesprekken, moet je accepteren dat de kans heel groot is dat de ontvanger van jouw sollicitatie dit merkt. Meestal is dit een recruiter of manager en bij kleine bedrijven worden CV’s vaak ook nog gedeeld met de eigenaar. Deze mensen zoeken naar de meest gemotiveerde sollicitanten die hen het gevoel geven volledig voor deze baan te willen gaan. Het is natuurlijk hartstikke logisch dat jij nog meerdere sollicitaties hebt verstuurd. Bedrijven zelf hebben ook meerdere kandidaten die ze uitnodigen om op gesprek te komen. Jij moet er alleen voor zorgen dat het bedrijf niet merkt dat je nog een aantal andere procedures hebt lopen.

Voorbeeld: in mijn tijd als recruiter deed ik altijd een telefonische voorselectie en stelde dan uiteraard enkele vragen aan de kandidaat. Dit is redelijk standaard, bijna alle bedrijven doen dat. Wat ook standaard is, is de vraag ‘wat sprak je zo aan in de vacature?’. Als je op dat moment geen idee hebt over welke functie en welke vacature de recruiter aan de telefoon het heeft, kom je niet echt lekker over. Sterker nog, dit kan het moment zijn waarop wordt besloten jou niet uit te nodigen voor een 1e sollicitatiegesprek. Hoe zonde!

Het is logisch dat je soms vergeet op welke vacatures je hebt gesolliciteerd, zeker als er veel vacatures aansluiten op jouw vaardigheden en wensen. Ik merkte dat al snel toen ik in Australië ging solliciteren op Recruitment vacatures. Die zijn er vaak in overvloed en in mijn eerste week had ik meteen al 8 sollicitaties verstuurd. Ik besefte direct dat ik het overzicht zou gaan kwijtraken als ik geen hulpmiddel voor mezelf zou bedenken. Ik wilde niet die sollicitant zijn die met haar mond vol tanden stond als me gevraagd werd wat ik zo leuk vond aan de vacature. Vanuit mijn werk als HR-manager en recruiter ken ik die sollicitant maar al te goed en dat mocht mij niet gebeuren. 

Dus… Daar moest een oplossing voor komen! En die had ik al snel: ik maakte een sollicitatielijst. Dit was een document in Excel waarin ik de belangrijkste informatie van een sollicitatie bijhield. Simple as that! Wanneer ik mijn sollicitatie had verzonden, werkte ik dit document direct bij. Aangezien ik nog wel eens op pad was, heb ik naast deze Excelsheet snel een lege tabel op een A-4’tje uitgeprint. Die vulde ik old-school met pen in en kon ik mooi overal mee naartoe nemen. Hierdoor kon ik vol zelfvertrouwen op elke plek dat telefoongesprek aangaan.

Nog een tip: als je wordt gebeld door een onbekend nummer en je hebt je sollicitatielijst niet bij de hand, is het beter om niet op te nemen en later terug te bellen. Recruiters spreken vaak je voicemail in, mailen je of ze bellen later terug (en jij hebt het nummer van de gemiste oproep dan natuurlijk al opgeslagen in je telefoon met de juiste bedrijfsnaam erbij). Wanneer ze een voicemail inspreken, weet je voordat je terugbelt al welk bedrijf en welke vacature het is, dus kan je je mooi even voorbereiden. Handig!

Wil jij het format van mijn sollicitatielijst ontvangen om vanaf nu mee te gaan werken? Ik deel mijn document graag om jou te helpen het overzicht te bewaren. Laat je e-mail achter in de comments of stuur me een DM en ik mail het naar je toe.

Succes met je sollicitaties!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties

Logo toos

Graafseweg 132
5213 AN Den Bosch
[email protected]

KvK: 78049318
BTW: NL003279053B70
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram