Internationaal bedrijf? Solliciteren in het Engels!

De wereld wordt steeds kleiner. Ondanks dat reizen (voor werk) nu een stuk minder is, neemt het aantal internationale bedrijven in Nederland gestaag toe. En ook veel Nederlandse bedrijven richten zich meer op de internationale markt. Een gevolg hiervan is dat Engels een steeds belangrijkere taal wordt in het bedrijfsleven.

In het Engels en anders 'gewoon' niet

Ook hier geldt: do the work! Als een vacature in het Engels is geschreven, is het echt een must dat jij in het Engels solliciteert. Het is nóg sterker wanneer je solliciteert in het Engels en in je mail/toelichting aangeeft dat zowel motivatie als CV ook in het Nederlands beschikbaar zijn. Doe dit vooral niet andersom. Ik spreek uit ervaring; dit wekt irritatie op bij de recruiter die jouw sollicitatie ontvangt. Vaak nemen ze niet eens de moeite om je te vragen of je je CV en brief in het Engels wil sturen; je verliest het van de mensen die wél in het Engels solliciteren.

Ik zeg: solliciteer gewoon niet wanneer je van plan bent je CV en motivatie in het Nederlands te sturen wanneer de vacaturetekst in het Engels is. Bespaar jezelf de moeite. Met een Engelse vacature is het duidelijk dat ze verwachten dat iemand Engels spreekt en ik hoef jou niet te vertellen dat je dit niet laat zien door een Nederlands sollicitatie op te sturen. Vind je Engels schrijven lastig? Ik raad je sowieso aan om je CV, motivatie én binnenkomer (zie Tip van Toos #1) te laten nakijken door iemand anders. In dit geval zoek je natuurlijk iemand waarvan je weet dat hij/zij echt goed is in Engels.

Stap over die taaldrempel heen!

Belangrijk: laat je niet afschrikken door de Engelse taal. Een van mijn beste vriendinnen woont in Amsterdam (hallo heel veel toffe internationale bedrijven!) en heeft echt een mooi CV qua werkervaring. Haar Engels is prima en toch heeft ze een aantal mooie functies laten schieten omdat ze haar Engels niet goed genoeg vond. Zo zonde vind ik dat! Pas toen ze had geïnvesteerd in een coach die haar hielp met Engels, is ze de uitdaging aangegaan en nu heeft ze een superleuke functie bij een internationaal bedrijf. Wat zij zei? “Ik had gewoon veel eerder over die taaldrempel heen moeten stappen”.

Ik heb bij internationale bedrijven gewerkt in Nederland, maar ook in Amerika en Australië. Hier werkten mensen uit verschillende landen en het niveau Engels was heel wisselend. Sommige sollicitanten spraken echt nog geen vloeiend Engels, maar konden zich 'oké' verwoorden en werden gewoon aangenomen. Bij de meeste bedrijven gaat het er uiteindelijk om of je de juiste vaardigheden en persoonlijkheid voor de functie hebt. Dat Engels komt wel op de werkvloer. En geloof me, dit gaat heel snel als je in een omgeving bent waar iedereen Engels spreekt.

Oefen je spreekvaardigheid

Word je uitgenodigd om op gesprek te komen, dan is de kans groot dat er tijdens het gesprek ook Engels word gepraat. Als je dit niet zeker weet, vraag het vooraf dan gewoon even. Zo ja, dan raad ik je aan om goed te oefenen. Als je zelden Engels spreekt, is het belangrijk dat je je goed voorbereid. Dit kan met iemand in je omgeving die goed is in Engels of je schakelt een professional in.

Ik heb de helft van mijn werkend leven in internationale bedrijven gewerkt en veel in het Engels gesolliciteerd. Engels is voor mij een 2e taal die ik vloeiend spreek (zie ook mijn website www.annastaats.com, mijn eigen unieke binnenkomer van toen ik nog solliciteerde). Ik kan je helpen met de schriftelijke communicatie in het Engels of het verbeteren van je spreekvaardigheid. Hoe je ook besluit te oefenen met Engels, het gaat je helpen om je zekerder te voelen wanneer je een toffe vacature ziet bij een internationaal bedrijf. Doen dus!

Succes met solliciteren!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties

Logo toos

Graafseweg 132
5213 AN Den Bosch
[email protected]

KvK: 78049318
BTW: NL003279053B70
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram